Hedendaagse Gabberkleding

Denk je aan Gabbers, dan denk je waarschijnlijk aan de jaren ’90, toen deze stroming razend populair was in Nederland. Duizenden muziekfans, herkenbaar door een karakteristieke klederdracht, kwamen wekelijks samen op grote evenementen. Tijdens deze raves konden eensgezinde Gabber liefhebbers genieten van de muziek, de saamhorigheid en elkaars gezelschap. Vandaag de dag is Gabber minder populair en de fans van toendertijd hebben ondertussen carrière gemaakt of een gezin gesticht. Gabbers geloven echter dat de muziek en het Gabber-zijn je nooit verlaat en dit zie je terug in de populariteit van Gabberkleding op dit moment.

Wat is Gabberkleding precies?

Gabberkleding, ook wel hardcore kleding genoemd, kenmerkt zich doordat het zo gemaakt is dat je je er goed in kunt bewegen. Je moet namelijk wel zonder belemmeringen kunnen ‘hakken’, de karakteristieke dans die bij de Gabberbeweging hoort. Daarom zie je veel sportartikelen, zoals sportschoenen, trainingspakken, hotpants en korte truitjes voor vrouwen en losse bomberjacks. Daarbij wordt vaak een pet gedragen en wordt het haar of (gedeeltelijk) afgeschoren of strak achterover in een staartje gebonden. Als accessoires zie je grote sleutelhangers, vlaggen, heuptasjes en waaiers, alles wat je nodig hebt tijdens een rave.

Voor wie is Gabberkleding geschikt?

Uiteraard is Gabberkleding geschikt voor iedereen die er trots op is een Gabber te zijn. Of je dit nu altijd wilt dragen, of alleen tijdens een Gabberfeest, je laat er overduidelijk mee zien wat je interesses zijn. Hedendaagse Gabberkleding wordt veel gekocht door oude fans die soms nog eens hun Gabberdagen herleven, maar ook door de nieuwe en jongere generatie. Gabbermuziek wordt namelijk nog steeds gemaakt en is verre van met uitsterven bedreigd. Snelle beats gecombineerd met melodieuze refreinen kunnen nog steeds wereldwijd, maar vooral in Nederland, genoeg fans aantrekken en behouden. En als je dan naar een Gabberfeest gaat, ben je natuurlijk niet compleet zonder een bijpassende Gabber outfit.